YAZ TATİLİNİZ İÇİN BİR KAÇ ÖNERİ

Alanya plajlarını, muhteşem görüntüleri eşliğinde Fedai Çakır yazdı.
Alanya plajlarını, muhteşem görüntüleri eşliğinde Fedai Çakır yazdı.

(LODOS BURSA DERGİSİNDE YAYINLANAN YAZIM)

Güneşi ve sıcağı pek göremediğiniz bir Avrupa şehrin de yaşıyor iseniz size elbette Güney’de bir yerlere gitmeniz önerilecektir. Elbette bizde öyle yapacağız. Bol bol güneşin tadını çıkarıp kemikleriniz ısınsın istiyoruz. Aile yada arkadaş grubu ile gidilebilecek en güzel yerlerden biri Antalya’nın Alanya ilçesidir. Neden Alanya?

Birincisi birine yakın bir çok güzel plajları vardır, tatilinizi değişik plajlarda yüzerek ve güneşlenerek geçirebilirsiniz. İkincisi yaz ayları boyunca nüfusu bir çok Avrupa şehrinden fazla olan bu ilçe de gece hayatı da oldukça hareketlidir 24 saat aktif bir yerdir. Üçüncüsü de denizden gece hayatından sıkıldıysanız hemen Alanya’nın sırtını dayadığı yaylalara kaçabilir biraz dağ havası alabilir, tatlı sularıyla dolu kanyonlarda, derelerde küçük göllere dalıp yüzebilirsiniz. Dördüncüsü ise lezzet anlamında her türlü lezzeti sunan yemek yiyebileceğiniz alanlar mevcuttur. Tabi son olarak da ekleyelim yerleşik nüfusun Alman ve İngiliz ağırlıklı olan bu Türkiye’nin ilçesinde aşk hayatı da oldukça renklidir.

Kısaca Aile için de tek başına tatil yapacaklar için de yada arkadaş grubunuzla tatilde bol bol eğlenebileceğiniz en ideal tatil mekanıdır.

Alanya büyük bir şehir konumda görünen ulaşımı rahat fiyatlarında uçuk olmadığı daha doğrusu her türlü bütçeye uygun tatil yapma fırsatı olan bir yerdir.

Her şey dahil otellerden ziyade sabah kahvaltısı veren bir oteli, pansiyonu yada ev kiralamaya gidebilirsiniz. Her şey dahilde bir alana kapanıp tatilinizi yapacaksınız bu yazının size hiçbir faydası olmayacaktır.

Otele parasına her öğle saatinde yada akşam yemeğinde değişik mekanlarda değişik yemekler yeme imkanınız olacaktır. Balık çeşitleri mevsimin her zamanında bol bulunmaktadır. Kendi yemeklerinizi yapacaksanız köy pazarları şehrin her alanında devamlı kurulmakta ve sebze meyvenin en ucuzu olduğu taze alabileceğiniz pazarlardır buralar.

Şehrin için de bulunan hemen sahilden denize girebilirsiniz, Bütün sahil şeridi bol kumlu ve denize girmeye müsaittir. Avrupa Topluluğu, kendi ülkelerinde yüzme amacı ile kullanılacak göl ve deniz suları için gerekli su kalitelerini belirleyen mikrobiyolojik parametreleri, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümler olarak ortaya koymuştur. Bu çalışmalar Mavi Bayrak Kampanyası adı altında birleştirilmiştir.

Geniş kumsallardan oluşan ve Mavi Bayraklı olan Alanya Plajları, kent merkezinin yarımadaya göre batı ve doğusundadır. Alanya’da deniz suyunun rengi kıyıda maviden turkuvaza dönüşür. Durgun havalarda dipteki balıkları, çıplak gözle görebilirsiniz. Batıda Damlataş ve Kleopatra, doğuda Keykubat ve Portakal plajları vardır.

Kent dışında ise Ulaş, Konaklı, Fuğla, İncekum, Mahmutlar gibi plajları bulunur. Alanya kumsalları kilometrelerce uzayıp gider. Alanya plajlarına giriş ve duş ücretsizdir. Plaj şemsiyeleri ve şezlongları ise ücrete tabidir; bu hizmetleri almadan da havlunuzu alıp kumsala serebilirsiniz.

Alanya’nın Mavi Bayrak almış plajlarından bir kaçı aşağıdadır.

Kleopatra Plajı

Kleopatra plajı Alanya’nın tarihi Yarım adasının Batısından Damlataş plajı’nın bitimi ile hemen başlar ve 2 kilometrelik bir uzunluğuna sahiptir. Kleopatra plajı adını M.Ö.69 -M.Ö.30 yılları arasında yaşamış Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi Kleopatra’dan almıştır.

Efsaneye göre Roma generali Antony , Alanya ve çevresini Mısır kraliçesi Kleopatra’ya hediye ettiğinde , Kleopatra her gün kale yamacında banyo yapmak için Kleopatra plajına inermiş. Aslında , Kleopatra’nın yüzmek istediğinde kullandığı ve kaleden direk olarak plaja giden bir tüneli varmış. Mısır Kraliçesi Kleopatra Akdenizde çıktığı her sefer sırasında Alanya’ya uğramış ve bu plajda denize girermiş.

Kleopatra plajı; denizinin ve sahilinin altın renkli kumu olması, geniş bir sahil alanından oluşması ve berrak denizi 8-10 metreye kadar sığ olması başlıca özelliklerindendir.  Mavi bayraklıdır. Bu kapsamda mavi bayrağın anlamının da kısaca açıklamak gerekirse Avrupa Topluluğu, kendi ülkelerinde yüzme amacı ile kullanılacak göl ve deniz suları için gerekli su kalitelerini belirleyen mikrobiyolojik parametreleri, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümler olarak ortaya koymuştur. Bu çalışmalar 1987 yılında Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEEE) tarafından yürütülen Mavi Bayrak Kampanyası adı altında birleştirilmiş önce 11 AT ülkesi daha sonra 22 ülkede başarı ile uygulanmıştır. 2001 yılında ise Avrupa’nın dışında yer alan ülkelerden gelen talepler doğrultusunda kampanyanın kapsamı genişletilmiş olup Avrupa Çevre Eğitim Vakfı’nın adı Çevre Eğitim Vakfı olarak değiştirilmiştir.  Alanya Kleopatra plajı işte bu kriterlerin hepsini yerine getirmiş ve Mavi bayrak sahibi olarak Dünyaca önlü olmuştur. Denizine deniz gözlüğü ile bakıldığında zeminin kumu güneş ışıltıları ve balıklar çok net görülür. Sahili ise temiz ve ince kumu ile insanı büyüler. Bunun içindir ki her yıl milyonlarca yerli ve yapancı turist Alanya’nın dünyaca ünlü Kleopatra plajına akın ediyor. Plaj halka ve turiste açıktır, giriş ücretsizdir. Fakat şezlong, plaj şemsiye gibi hizmetler ücretlidir. Her  50 metrede bir var olan sahil büfelerinde fastfood tarzı her türlü yiyecek ve içecek ihtiyacınızı karşılaya bilirsiniz. Bunun yanında kıyı boyunca tekneden paraşüt, jet ski, deniz bisikleti gibi aktivitelerden de yararlana bilirsiniz.Eğlence amaçlı yapılan bu su sporları yüzme alanının dışındır. Yazın bu plajda havlu serecek boş yer bulamazken kışın bile Türkiye’nin ve dünyanın değişik yerlerinden gelen insanlar denize giriyorlar. Bütün gün denize girip yorulduktan sonra en iyi dinlenme yöntemi de Kleopatra plajından Güneşin o muhteşem batışını izlemektir. Bunun içindir ki ; Güneşin batışı saatlerinde Kleopatra plajında yüzlerce insanla karşılaşabilirsiniz.

Damlataş Plajı

Tarihi yarımadanın batısında, Damlataş Mağarası’nın önündeki kıyıdadır. Mavi Bayraklıdır. Deniz ve plaj kumdur. Kumsal sırtını yarımadanın eteklerine dayamıştır. Plajın yarımadaya doğru uzanan ve iri taşlardan oluşan küçük koyu Kleopatra adıyla anılır. Efsaneye göre Mısır Kraliçesi Kleopatra Akdeniz’de çıktığı bir sefer sırasında Alanya’ya uğramış ve bu koyda denize girmiştir. Kleopatra Koyu’nun özelliği suyunun berraklığıdır. Uzun bir yüzme parkuru arayanlar kıyı boyunca yarımadanın altındaki Fosforlu Mağara’ya gidilebilir. Deniz gözlüğü ile yüzüldüğünde balıkları ve deniz dibinin doğal güzelliklerini seyretmek söz konusudur. Plaja giriş ücretsiz, hizmetler ücretlidir.

Keykubat Plajı

Yarımadanın doğusunda, belediye binasının önünden başlayarak yaklaşık 3 kilometre uzunluğundadır. Mavi Bayraklıdır. Deniz ve plaj kumdur, bazı kesimlerinde kum kayası vardır. Kıyı boyunca uzanan parkların ve turistik tesislerin yeşil alanlarından dolayı Bengonvil Plajı adıyla da bilinir. Kleopatra Plajı gibi Alanya’nın en gözde plajdır. Kıyıda her türlü su sporlarının yapılabildiği işletmeler vardır. Giriş ücretsiz; plaj hizmetleri ise ücretlidir. Şezlong, plaj şemsiyesi gibi hizmetler yaklaşık 50 metrede bir kurulu bulunan büfelerden alınabilir. Turistik tesislerin restoran ve kafeteryaları da dışarıdan gelen konuklara açıktır. Bazı otellerin iskelelerinden tekne gezisine çıkılabilir.

İncekum Plajı

Alanya’nın yaklaşık 25 km batısında; çamlık, doğal, ince kumlardan oluşan güzel bir plajdır. Burada “Orman İdaresi Tesisleri” de bulunmaktadır. Yaz aylarında kurum personeli buradan yararlanabilmektedir. Ayrıca halkın çadır kampı yapabileceği alan da mevcuttur.

Yaklaşık bir kilometre uzunluğundadır ve ince kum tanecikleriyle ünlüdür. Deniz yaklaşık beş metreden sonra yavaş yavaş derinleşmeye başlar. Plajda şemsiye ve şezlong hizmeti verilir.

Portakal Plajı

Kent merkezinin doğu kıyısında yaklaşık 1 kilometre uzunluğundadır. Mavi Bayraklıdır. Keykubat Plajı’nın devamı olarak Oba Çayı’nın denize döküldüğü yerden başlar, Dim Çayı’nın denize döküldüğü yerde biter. Arkada Toroslar’ın görkemli yamaçları yükselir. Zaman zaman 100 metreyi bulan geniş kumsalları vardır. Denizi kum ve bazı yerlerde kum kayasıdır. Giriş ücretsizdir. Büfelerin plaj hizmetlerinden ve turistik otellerin plaj kafeteryalarından yararlanmak olasıdır. Çeşitli su sporları yapılır. Turistik tesislerde rüzgar sörfü için eğitmenler vardır. Çayların denize döküldüğü kesimlerde serin tatlı suya girilir.

Fuğla Plajı

Alanya’nın 20 kilometre batısında geniş bir koyun içindedir. Günü birlik geziye çıkan teknelerin bir kısmı Fuğla koyunda öğle yemeği ve denize girme molası verir. Deniz ve plaj kumsal, burun kısımlarında kum kayası ve kayalıktır. Turistik otellerin önündeki kumsalda ayrıca balık ve kebaplarıyla ünlü kır lokantaları bulunur. Kıyıda su sporları için işletmeler vardır.

Mahmutlar Plajı

Alanya’nın yaklaşık 20 kilometre doğusundadır. Deniz ve plaj kumsal, yer yer kum kayasıdır. Beş kilometreyi bulan kıyının bir kısmı doğal plajdır. Büfelerin bulunduğu kısımlarda şezlong ve şemsiye hizmeti verilir, turistik otellerin de kıyıda restoran ve kafeteryaları bulunur. Plaja giriş ücretsizdir. Mahmutlar kıyısı Alanya-Gazipaşa karayolu üzerindedir ve gün boyu düzenli ulaşım vardır.

Plajları, Kanyonları ve yaylara çıkmak için araç ile gelmemiş iseniz 80 -120 TL arasında arça kiralamanız tatilinizin renkli geçmesi için önemli olabilir ancak bütçeniz yok ise toplu ulaşım imkanı başta plajlar olmak üzere mevcuttur.

Alanya, Antalya’nın tatil için en çok tercih edilen tatil bölgelerinin başında geliyor. Yalnızca doğal güzellikleri ile değil, tarihi yapıları ile de göz dolduran Alanya’da gezilecek pek çok yer var. Bunlardan bazıları;

Alanya Kalesi: Alanya’nın simgesi haline gelmiş olan Alanya Kalesi, merkezde yer alıyor. Yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan kaleyi gezmeden Alanya’dan dönmeyin.

Alara Kalesi: Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Alara Kalesi, Alanya-Antalya yolu üzerinde yer alıyor.

Sinek Kalesi: Eliseki Köyü’nde bulunan bu tarihi yapı muhteşem bir manzaraya sahip. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Sinek Kalesi’ni siz de mutlaka gezin.

Kızıl Kule: Alanya’nın merkezinde bulunan Kızıl Kule, bölgenin en görkemli yapılarında biri. 1200’lü yıllardan günümüze kalan kule 33 metre yüksekliğe sahip ve günümüzde Alanya’nın simgelerinden biri olmuş durumda.

Alanya Müzesi: Yunanlılar, Romalılar, Lidyalılar ve Bizanslılar başta olmak üzere birçok medeniyetten kalan tarihi eserler sergilendiği Alanya Müzesi dünyaca ünlü Herakles Heykeli’ne de ev sahipliği yapıyor. Müze arkeoloji ve etnoloji olmak üzere 2 bölümden oluşuyor.

Antik Kentler: Binlerce yıllık bir tarihin üzerinde yükselen Alanya’da pek çok antik kent bulunuyor. Bunlardan en önemlileri İotape, Selinus Antik Kenti, Syedra Antik Kenti ve Hamaksia Antik Kenti. Bu antik kentleri gezebilir ve Alanya’nın tarihinde yolculuğa çıkabilirsiniz.

Sapadere Kanyonu: Alanya doğal güzellikleri ile de görülmesi gereken pek çok yere sahip. Sapadere Kanyonu da bu güzelliklerden biri. Sapadere Köyü’nde bulunan kanyon 750 m uzunluğa ve yer yer 400 m derinliğe sahip. Sapadere Kanyonu, Alanya Merkez’e 40 km uzaklıkta yer alıyor.

Yaylalar: Eğer Alanya’nın yakıcı sıcağından biraz uzaklaşmak ve yemyeşil bir doğaya karışmak isterseniz Alanya yaylarını gezebilirsiniz. Dereköy Yaylası, Gökbel Yaylası ve Gevedet Yaylası Alanya’nın en ünlü yaylaları.

Mağaralar:

Alanya, dünyaca ünlü mağaralara da ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’nin aydınlatılarak görsel olarak ilk turizme açılan mağarası Damlataş’ın, iki küçük salonundan üst salon sarkıt ve dikitlerle süslüdür. Alanya’da şehir içinde deniz kıyısında (100m) olması bakımından Türkiye’nin en fazla gezilen mağarasıdır.
Kadı ini Mağarası dünyada insanoğluna mesken olmuş ilk mağaralardandır, Bu mağara Oba Kasabasıyla Bademağacı Köylerinin sınır teşkil ettiği yerde Çatak mevkiindedir. Gidince buz gibi akan Oba Çayı üzerine kurulmuş piknik yerinde nefis alabalıkları, şiş kebapları afiyetle yiyebilirsiniz. Bulunduğunuz piknik yerinde otururken size uzaklığı 100/150 m. kadar olan meşhur mağaranın giriş kapısını görürsünüz. Bu antik mağaraya tırmanmak biraz zor ama bu zorluğa katlanarak çıkmanızı tavsiye ederim. İnsanoğluna beşik olmuş bu mağarayı gezmenizde yarar vardır.

Diğer görebileceğiniz mağaralar ise; Dim Mağarası, Çimeniçi Mağarası ve Aşıklar Mağarası Alanya’da gezmenizi önerdiğimiz doğa harikası yerlerdendir.

İyi tatiller.

Feda Çakır,

Nisan, 2015 – İstanbul

Bu yazı Lodos dergisi 16. sayıda yer almıştır.
Bu yazı Lodos dergisi 16. sayıda yer almıştır.

Bir Cevap Yazın