BİR BAŞARI HİKAYESİ – Röportaj: Paşa Tokmak

Avrupa’ya, Amerika’ya yada başka yabancı ülkelere işçi olarak gidip iş hayatında başarıyı yakalayan Türklerin başarı hikayelerine birde Avusturya’dan Tokmak kardeşlerin hikayesi eklendi.

Röportaj: Fedai Çakır / İstanbul

53 yıl önce Avusturya – Türkiye arasında yapılan iş gücü anlaşması doğrultusunda, yüz binlerce Türk vatandaşı bu ülkeye akın etti. Dördüncü kuşak nesil dahil olmak üzere, Avusturya‘da Türk nüfusu 280 bine ulaşmıştır. Bu nüfusun içinden Avusturya ticaretine ciddi katkılar sağlayan iş adamları çıkmıştır. Bu iş adamlarının içerisinde Paşa ve Sedat Tokmak kardeşlerde çalışmaları ile  varız demiştir.

Ordu Aybastı ilçesinde ki ufak bir bakkal ile başlayan macera, günümüzde 18 şubesi ile Avusturya’nın önde gelen marketleri arasında kendisini kabul ettirmiştir.

Sepaş Marketler zinciri ve Set-Pa Grup Yönetim kurulu başkanı Paşa Tokmak ile İstanbul’da Türkiye Avusturya macerasını uzun uzun konuştuk.

paşa tokmak 2 4

Neden marketçilik?

“Marketçilik baba mesleğimiz, 1978’de ufak bir bakkal ile başladık. 25-30 metrekarelik köy bakkalıydı.”

Ne zamana Avusturya’ya geldiniz?

1989 yılında Avusturya’ya geldim. Tabi ki başka göçmen aileler gibi bizde ticaret ile uğraşmaya değil, orda işçi olarak çalışmak için Avusturya’ya geldim. Üç seneye yakın bir Avusturya marketinde işçi çalıştım.”

Ne işler yaptınız orada?

“Ne iş verirlerse yaptım.  Manavdı, et üzerine marketle alakalı ne iş varsa yaptım, temizliğine kadar yaptım”

Sonrasında neler yaptınız da Sepaş marketler zincirine giden bu yolda ilerlediniz?

“Marketten ayrıldıktan sonra Gastronomi üzerine işler yaptım. Kafeterya, lokal açtım. 15-16 sene buranın işletmeciliğini yaptım. Bu işi meslek edindim. Daha sonra ise ilk marketimizi aile şirketi olarak açtık”

Sepaş marketler Zinciri ve Setpa Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Tokmak
Sepaş marketler Zinciri ve Setpa Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Tokmak

İki kardeş mi açtınız?

“Biz 8 kardeşiz. 4 kız 4 erkek. 1 kız 1 erkek Türkiye’de kaldı, 3 kız 3 erkekte Avusturya’da yaşıyoruz. Burayı açarken iki erkek kardeş olarak açtık. Sedat ve Paşa kardeşler. Sepaş’ın açılımı da Sedat paşa anlamına gelmektedir.”

İlk şubenizi nerede açtınız?

Paşa Tokmak; “10. Viyana’da dizel gasse’de açtık. Bir seneyi bira geçmişti ki 2. şubemizi 22. Viyana bölgesinde açtık.”

Kaç şubeniz var şu an?

“Siz bu röportajı yayınladığınızda kaç şubemiz olur bilemiyorum ama şu an 18 şube ve 2 toptan yerimizle Avusturya’da hizmet vermekteyiz. Şube açılışlarımız devam etmektedir.  2017 ve 2018 bizim için büyüme yılı olacaktır. Yeni şubeler planlamaktayız.”

Toptan yerler sadece Sepaş marketlere mi mal tedarik ediyor yoksa başka marketlere de mal veriyor musunuz?

 “Bu Toptan yerlerimize öncelikle kendi marketlerimize, şubelerimizin malları hazırlanıyor.  Sebze, meyve, kuru gıda öncelikli. Sebzeyi Türkiye’den, İtalya’dan ve Hollanda’dan getiriyoruz. İhtiyaç olan her ülkeden getiriyoruz. Avusturya’dan, Türkiye’den farikalardan mal alıyoruz. Tabi ki belirli üst düzey toptancılarla da iş birliği içindeyiz haliyle”

Kasap reyonunda ki etlerin kesimine kadar ilgileniyorsunuz?

“Sepaş olarak helal olarak kendi kesimizi kendimiz yapıyoruz. Yetişemediğimiz durumlarda elbet oluyor, o zamanlarda helal kesim yaptığını denetlediğimiz bildiğimiz kurumlardan alıyoruz. Şu an %90’lık kısmı kendi kesimimiz olarak Müşterilerimize sunuyoruz. Bir konuyu da burada açıklamak isterim. İsteyen müşterimizi çiftliğe davet ediyor kesimhanelerimizi, kesim usullerinin İslama uygun yapıldığını gözleri ile görmeleri için davet ediyoruz. ”

Sepaş’ın müşteri pörföyü nasıldır?

“Tabi ki ağırlıklı olarak Türk müşterilerimiz var. Bir Türk markasıyız burada. Ama biz bütün Avusturya’da yaşayan her milleten insana hitap ediyoruz. Marketlerimize girildiğinizde Avusturya ürününü arıyorsa Avusturya ürününü, Yuguslovya ürünü, Araplara hitap eden ürünler tabi ki Türklere hitap eden ürünleri bulmanız mümkündür. ürün yelpazemiz çok çeşitlidir.”

Teşekkür ederiz.

 

.

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın