KARDAN BEYAZDIR ÖRTÜM

Uzungöl fedai çakır

Bu hafta sizlere dağların arasında yapay bir gölün etrafında bulunan, doğası ile her daim insanları cebeden Uzugöl’den yazıyorum. Karla kaplı bu güzelliği aslında bu hali ile görmek benim için iyi bir şey.

İyi bir şey diyorum çünkü buranın gerçek güzelliğini daha önceden gören bir insanım. Beton ve otel, alış veriş alanları vs gibi yapılaşmaların yoğun olmadığı, kapitalizm her alanda kendini hissettirmediği dönemlerini bilirim. Kar bir çok çirkinliğin üstünü örtmüştü. kapitalizm hariç.

Kar ile kaplı olmasaydı her tarafı Uzungöl’ün, blok blok kaplamış olan beton ile yüzleşecek, göl suyunun karanlık kirli yüzünü görecek ve bu doğa harikasına insanın yaptığı deformasyonu görecektim.

Yıllar önce Çaykara’dan kıvrıla kıvrıla Uzungöl’e çıkan o yollardan geçerken dikkatimi çeken en önemli güzelliklerden biri derenin gürül gürül çağlayıp çılgınca akmasıydı. Karla kaplı olması her tarafın o derenin akışını görmemi engellemezdi. Lakin HES denen o canavar oluşum  derenin sularını borular ile dağların altından geçmeye zorlamasaydı  eğer.

Tabi o kıvrılan yollardan yukarı çıkarken köylere yapılan beton apartman  gibi olan yapılaşmayı da göremezlikten gelmemek lazım.

Sadece Trabzon değil hemen hemen bütün Karadeniz köylerinde neden ise almış başını gidiyor beton evler yapma merakı. Yeşilin ortasında eğrelti durun bu yapıları yapan zihniyet helan varlığını bu topraklarda maalesef sürdürmeye devam ediyor.

Her şeye rağmen Uzungöl’ü ölmeden bir kez görmeniz gereken yerler listenizin başına yazın derim. Ben ekstradan karların içinde yaşam mücadelesi veren sokak köpeklerini sevdim bol bol.  Azığımızı paylaştık onlarla elbet.

Doğa bu aralar derki bizlere Kardan beyazdır örtüm.

 

Fedai Çakır

8 Aralık 2016, Uzungöl / Trabzon

Bir Cevap Yazın