Devlet teşviki ile tecavüz…

2-kere-100-milyonluk-elektrik-faturasi-geldi46f21f269a8c3872d4f6

Açma kapama adı altında alınan paraya dur deyin, bu soygundur…

Başlığa okuyan okuyucularım bir kadın hikâyesi, töre ya da erkek vahşetinden bahsedeceğimi düşünmüş olabilir. Elbette bu konularda da yazdım ve kadınların haklarını savundum. Ancak bu yazımda neden sosyal bir devlet özlemi ile yanıp tutuştuğumu anlatacağım ve başıma gelmiş ya da başkalarının başına gelmiş birkaç olayı sizlere aktarmak istiyorum.

Siz hiç zenginin elektriğinin, suyunun yada elektriğinin kesildiğini gördünüz mü?. Ben görmedim kesildiyse de ihmalden dolayı kesilmiştir.

Zaman zaman her namuslu yaşayan insanlar gibi bende de para sıkıntısı oluyor ve masraflara, faturalara yetişemediğim zamanlar da olabiliyor. Ama bu çoğunlukla kısa süreli ve ben mağdur olmadan geçiştirdiğimi son olayı yaşayınca anladım.

En son 116,25 TL elektrik faturamı geciktirdim ve ha öderim ha ödedim derken gelip kestiler. Neyse gidip ödeyeyim dedim. Daha üzerinde bir ay geçmiş bir fatura bu. Benden BEDAŞ A.Ş. 20,89 TL açma kapama parsı tahsil etti.  Diyebilirsiniz ki ödeseydin kardeşim. Bu da bir bakış açısı.

Fakir zar zor geçinen bir ailenin zaruri ihtiyacıdır, elektrik, su ve yakacak gideri. Sosyal devlet bu insani olan ihtiyaçları aslında ücretsiz vermeli diye düşünüyorum. Hadi olmuyor üzerinden vergilerin kaldırılıp vatandaşa (ev kullanıcılarına) ucuza verilmesini savunuyorum. Tamam, buda olmadı kardeşim vatandaş 50 TL (benim faturam yüksekti ama faturanın ne kadar olduğunun önemi yok) faturayı ödeyemedi diye bir ay bile gecikmesi elektriğini kes ve sonra ondan 21 TL yakın açma kapama parası al. Bunun hangi vicdana sığar. Birde bu alınan paralar özel taşeron firmalara bu iş yaptırılarak yandaşlara aktarıldığına dair duyumlar aldım.

Tabi bu olayın sadece elektrikte değil, sular idaresinin 3 aylık fatura kesimi ile yaptığını, İstanbul’da İGDAŞ’ın da doğalgaz faturasını 3 ay gecikmesi ile kestiğini yine bu kurumlarında açma kapama ücreti aldığını tespit etmiş oldum. Allah’tan korkun kardeşim, zaten namuslu vatandaş fakir olamasa faturasını öder. Kestiniz; bari bu kadar para talep etmeyin. Sizleri Allah’a inanıyorsanız ve Allah’ın adaletine de inanıyorsanız yandaşlarınız bu adaletten kurtaramayacaktır sizleri.

Devlet sosyal devlet olmalı diyorum.  İnsanlarının eşit haklardan yararlanması sağlanmalı. Bir annenin babanın çocuklarını büyütmesi için gerekli olan barınma, ısınma, aydınlanma ve yemesi – içmesi için gerekli suyu bizzat devlet sağlamalı.

Devlet teşviki ile tecavüz derim ben bu anlattıklarıma. İnsanın en önemli özgürlüklerinden biri olan seyahat ve iletişim konusuna girsem bu yazıdan çıkamayacağım. En pahalı akaryakıtı ve en pahalı alo demeyi bizden başka dünya üzerinde başka topluluk yok diye biliyorum.

Buradan siyasilere ve bürokratlara aciz fakir insanlar için sesleniyorum. Lütfen sizler maaşlarınızı tıkır tıkır alıyor devletin tüm imkânlarını sonuna kadar kullanıyorsunuz. Bunları yaparken lütfen vatandaşın zor durumunu da düşünün vicdanınıza seslenin lütfen insaflı olun ve birlerinin birilerine devletin imkânlarıyla ezmesine izin vermeyin.

Fedai Çakır
İstanbul, 02 Şubat 2013

 

Bir Cevap Yazın